Over ons
Het verhaal van Cuzina
Cuzina is in 2017 opgericht door Aicha El-Fassi, een sociaal ondernemer met een passie voor koken, gastvrijheid en talentontwikkeling. Met haar brede ervaring en netwerk heeft Aicha Cuzina opgezet om de wereldkeuken samen te brengen met haar liefde voor culturen, en om perspectief te bieden aan Rotterdammers van diverse achtergronden.
Cuzina is een kraamkamer van horecatalent en we richten ons specifiek op nieuwkomers, statushouders, herintreders, alleenstaande ouders en volwassenen met een migratieachtergrond die moeilijk aansluiting vinden op de arbeidsmarkt. Voor haar inzet is zij tot Rotterdamse Vrouw van het Jaar 2022 verkozen en als Rotterdamse Queen voor Koningsdag Rotterdam 2023.


Aicha El-Fassi is ook directeur bij Stichting Rotterdam Kookt en El-Fassi Consultancy.
Duurzaamheid bij Cuzina
Bij Cuzina zetten we ons actief in voor duurzaamheid in alles wat we doen. Wij geloven dat bewuste keuzes een grote impact kunnen maken op ons milieu. Daarom hebben we een aantal belangrijke maatregelen getroffen om onze ecologische voetafdruk te verkleinen:
Wij sorteren ons afval zorgvuldig in categorieën zoals plastic, papier, glas en overige bedrijfsafval. Zo zorgen we ervoor dat ons afval op een circulaire manier wordt verwerkt, wat bijdraagt aan minder vervuiling en meer hergebruik van materialen.
Wij gebruiken zo min mogelijk verpakking. Wij gebruiken geen plastic disposables, maar kiezen voor duurzame alternatieven zoals palmbladeren, hout en karton. Deze materialen zijn niet alleen milieuvriendelijker, maar ook biologisch afbreekbaar.
We werken zoveel mogelijk met seizoensgebonden groenten en fruit. Dit vermindert de impact van ons voedselproductieproces en ondersteunt lokale boeren en markten. Wij kiezen zoveel mogelijk voor leveranciers die ook duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan.
Wij bieden vegetarische menu's aan, een bewuste keuze om bij te dragen aan een duurzamer voedselsysteem. Als we vlees serveren, is dat altijd biologisch én halal.
We bereiden alleen de hoeveelheden die nodig zijn en wanneer voedsel overblijft dat niet meer gebruikt kan worden, doneren wij dit aan lokale initiatieven die mensen in de gemeenschap ondersteunen.
Wij gebruiken elektrische apparatuur en slimme energiebesparende oplossingen die energieverbruik minimaliseren. We werken met efficiënte waterverbruiksystemen om te zorgen voor duurzaam watergebruik.
Duurzaamheid gaat verder dan bewuste keuzes in de keuken – het begint bij de mensen die het maken. Verbinding met mensen, met herkomst, met vakmanschap en met de wereld om ons heen. Bij Cuzina geloven we in een duurzame toekomst die geworteld is in samenwerking en respect voor mens en natuur.
Maatschappelijk verantwoord ondernemen
Cuzina is een sociale onderneming en wij zetten ons in voor duurzame ontwikkeling door werkgelegenheid en kansen te creëren voor mensen die vaak over het hoofd worden gezien.
Veel van onze koks zijn moeders, vaak alleenstaand, die hun gezin zelfstandig ondersteunen. Door hen te begeleiden en te ondersteunen, zorgen we niet alleen voor een betere werk-privébalans, maar geven we ze ook de kans om hun talenten te ontwikkelen en een succesvolle carrière op te bouwen. Onze samenwerking met Stichting Rotterdam Kookt en de Gemeente Rotterdam biedt deze ambitieuze individuen een leer- en werkplek, wat hen helpt om een solide basis voor hun toekomst te creëren.
Deze betrokkenheid bij de gemeenschap en focus op talentontwikkeling zorgt ervoor dat elke maaltijd die bij Cuzina wordt bereid, niet alleen met liefde en vakmanschap is gemaakt, maar ook bijdraagt aan een duurzamer sociaal systeem. We zijn er trots op een positieve impact te maken, niet alleen door de maaltijden die we serveren, maar ook door de kansen die we bieden aan de mensen die voor ons werken. Dit is wat Cuzina zo uniek maakt: we combineren culinaire excellentie met een dieper gevoel van verantwoordelijkheid voor zowel mens als milieu.